Βρίσκεστε εδώ: 

>> 2005  >> Μάρτιος 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας

 

Με την ορκωμοσία του κ. Κάρολου Παπούλια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αλλαγή φρουράς στο προεδρικό μέγαρο

Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ να παραμένουν καθισμένοι και τους βουλευτές του Συνασπισμού να αποχωρούν κατά την είσοδο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας της Βουλής, κατά την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Ηπειρώτη Κάρολου Παπούλια, «χρωματίστηκε» η «αλλαγή φρουράς» στη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Η τελετή ορκωμοσίας
Η τελετή άρχισε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του σαββάτου 12 Μαρτίου. Ο κ. Παπούλιας που εξελέγη με πλειοψηφία - ρεκόρ 279 ψήφων έδωσε τον όρκο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές χαιρέτησε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και όδευσε προς το Προεδρικό Μέγαρο, διασχίζοντας την οδό Ηρώδου του Αττικού, στη διαδρομή της οποίας, πέραν των στρατιωτικών αγημάτων είχαν παραταχθεί εκατοντάδες Ηπειρωτόπουλα και Ηπειρωτοπούλες με τοπικές στολές επευφημούντες τον πρόεδρο, ενώ στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου ανέμεναν οι Ηπειρώτες βουλευτές και υπουργοί κ.κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας, ο Γ.Γ.Π.Η. κ. Πανοζάχος, ο Νομάρχης και Δήμαρχος Ιωαννίνων κ.κ. Καχριμάνης και Γκόντας, πολλοί Ηπειρώτες δήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Ιωάν. Ζώης με μέλη του δ.σ., εκπρόσωποι των σωματείων Πωγωνίου και άλλοι.
Ενώ Ηπειρώτες μουσικοί και καλλιτέχνες απέδιδαν Ηπειρώτικους σκοπούς με πρώτο τραγούδι αυτό που πρόσφατα συνέθεσε ο κ. Γρηγ. Παπαδόπουλος και μελοποίησε ο Πέτρολούκας Χαλκιάς. Ειδικά για τον πρόεδρο μας. Υποδοχή που συγκίνησε τον κ. Παπούλα, που διαρκώς χαιρετούσε.

Παράδοση - Παραλαβή
Στο προεδρικό μέγαρο, όπου έφτασε υπό τα χειροκροτήματα συγκεντρωμένων πολιτών, έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων από τον απερχόμενο πρόεδρο. Ο κ. Στεφανόπουλος, στην προσφώνησή του προς τον κ. Παπούλια τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «πέραν των ευχών, πιστεύω ότι πιο αποδοτικές θα είναι οι αρετές και ικανότητες σας». Στην αντιφώνηση του, ο κ. Παπούλας τόνισε ότι «πετύχατε να είστε η φωνή του πολιτεύματος, αλλά και η φωνή του μέσου πολίτου που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, για έναν πιο δίκαιο κόσμο».
Παράλληλα, είπε ότι «δυσαρεστήσατε ισχυρούς φίλους και είπατε τραχιά λόγια και για την κοινωνική πλειοψηφία. Είπατε όμως πάντοτε την αλήθεια», ενώ δεσμεύτηκε να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στη βαριά κληρονομιά που του αφήνει, «με την πεποίθηση ότι κανείς δεν παραμένει στο απυρόβλητο των θεσμών».

Εκτύπωση Θεατρική σκηνή Ηγουμενίτσας