Ο ευεργέτης του Τσαμαντά Σταύρος Μπέλλος

Ο Σταύρος Μπέλλος (1913-1999)

Ο Σταύρος Μπέλλος, γιός του δημητρίου μπέλλου και της μαρίνας το γένος Σταυρούλη γεννήθηκε το 1913 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Πολύ νωρίς έχασε τους γονείς του και μεγάλωσε μαζί με τα αδέρφια του κοντά στούς παπούδες του.
Το 1939 έφυγε για τις ΗΠΑ οπου βρισκόταν ηδη ο μεγαλύτερος αδελφός του θανάσης. Απο τότε έζησε στο Worcester Mass των ΗΠΑ όπου και πέθανε το 1999.
Δεν δημιούργησε οικογένεια. Ηταν φιλήσυχος άνθρωπος και έζησε ολη του την ζωή λιτά και αθόρυβα.
Στην ξενητιά δημιούργησε σημαντική περιουσία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας άφησε στο χωριό του , στον Τσαμαντά «για την ανόρθωση διατήρηση και υποστηριξή του», οπως αναφέρει στην διαθήκη του.
Οι Τσαμαντιώτες τον ευγνωμονούν και τον τιμούν ιδιαίτερα γιαυτή την σπουδαία στερνή πράξη της ζωής του.


Stavros Bellos – Benefactor

By all accounts, Stavros Bellos was a simple man.
He was born in the village of Tsamanta, Greece, in 1913.
The poverty of his hometown, located near the Greek-Albanian border, forced him to immigrate to the United States in 1939.
He settled in Worcester, living modestly in an apartment at the former Bancroft Hotel and became a short order cook.

Mr. Bellos, who loved wearing a fedora, never married and it seemed his only indulgence in life was to satiate his love of reading by visiting the Worcester Public Library almost daily.
He died on Jan. 5, 1999, at the age of 85.
And that's when members of the local Greek community learned about another side of the quiet, humble Greek immigrant.
Over the years, Mr. Bellos played the stock and bond markets and at the time of his death he was worth about $2 million.

But the story doesn't end there. According to his wishes, the stock shares were cashed in and redeposited into three accounts at a brokerage house to benefit his old village, the Tsamantas Society, and St. Spyridon Greek Orthodox Cathedral where he worshiped.
Half the estate went to the folks in Tsamanta and a quarter each to the society and the cathedral.

Under the terms of the will, the recipients could only draw off the interest. After 20 years, they could benefit from the principal.
The money is already aiding those it was intended to help.
In Tsamanta, funds have been used to expand the local aqueduct and to construct a road. At St. Spyridon, some of the money has been used for maintenance programs.
"He was a loner and a quiet guy," said Steve Zoulas, a longtime friend. "Nobody but nobody knew he had that kind of money."
This Sunday, the St. Spyridon community will mark the fifth anniversary of Mr. Bellos' death at the 11 a.m. service. A plaque honoring him will be unveiled after the service. "He deserves it," said Mr. Zoulas.



Απόσπασμα από τη Διαθήκη Σταύρου Μπέλλου

«Σας κάνω γνωστό ότι εγώ ο Σταύρος Δ. Μπέλλος, από το Γούστερ, κομητεία του Γούστερ και κοινοπολιτεία της Μασαχουσέτης έχοντας σώα, το μυαλό και την μνήμη άλλα ξέροντας την αβεβαιότητα αυτής της ζωής, κάνω την τελευταία μου διαθήκη και επιθυμώ με την παρούσα πράξη ακυρώνω όλες τις προηγούμενες διαθήκες που έχουν γίνει από μένα οποιαδήποτε στιγμή μέχρι τώρα.
Μετά την πληρωμή των χρεών και των εξόδων κηδείας κληροδοτώ και αφήνω ως συνήθως:
…όρος 4ος Το ποσό των 10 χιλιάδων δολαρίων στον Άγιο Δημήτριο της αδελφότητας Τσαμαντιωτών Αθήνας, Ελλάδας, μη επικερδή φιλανθρωπική κοινότητα.
όρος 5ος 1) ένα τέταρτο από το καθαρό υπόλοιπο κληρονομιάς στους προαναφερόμενους διαχειριστές να πληρώνουν τα έσοδα μόνο ετήσια για μια περίοδο είκοσι χρόνων μετά των θάνατό μου, στον Άγιο Γεώργιο Φιλανθρωπική κοινότητα του Γούστερ Μασαχουσέτης, μια μη επικερδή Φιλανθρωπική κοινότητα για το γενικό όφελος του Τσαμαντά Θεσπρωτίας, Ήπειρος – Ελλάδα και αυτό το καταπίστευμα θα είναι γνωστό σαν « Σταύρος Δ. Μπέλλος Φιλανθρωπικό κληροδότημα» και στο τέλος των είκοσι ετών αυτό το μερίδιο του αρχικού και προκύπτοντος εισοδήματος θα δοθεί στην προαναφερθείσα κοινότητα, σαφές, καθαρό και απαλλαγμένο από Διαχείριση για το γενικό όφελος του Τσαμαντά.
Ο προσδιορισμός των χρήσεων και των σκοπών αυτού θα γίνει από ψήφο πλειοψηφίας των μελών της παραπάνω κοινότητας.
2) ένα τέταρτο του κληροδοτήματος μου στους Διαχειριστές να πληρώσουν τα έσοδα μόνο ετησίως και για περίοδο είκοσι ετών μετά το θάνατο μου, στον Άγιο Σπυρίδωνα Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Γούστερ Μασαχουσέτης για την βελτίωση και διατήρηση όλης της περιουσίας αυτής της εκκλησίας και για το άμεσο όφελος των ενοριτών της. (…)

3) Μισό μέρος του κληροδοτήματος μου στους διαχειριστές να πληρώνουν τα έσοδα μόνο ετησίως για μια περίοδο είκοσι ετών από τον θάνατό μου, στην κοινότητα Τσαμαντά Θεσπρωτίας Ηπείρου Ελλάδα για την ανέγερση, συντήρηση και υποστήριξη των υπαρχόντων η νέων σχολείων, εκκλησιών και άλλων εκπαιδευτικών, θρησκευτικών η φιλανθρωπικών ασχολιών του χωριού και οι παραπάνω χρήσεις κατά την διάρκεια των είκοσι ετών θα αποφασίζονται ετησίως από ψήφο πλειοψηφίας καθενός από τους ακόλουθους:
α) το κοινοτικό συμβούλιο του Τσαμαντά.
Β) την σχολική επιτροπή του Τσαμαντά, αν υπάρχει και
γ) το εκκλησιαστικό συμβούλιο των εκκλησιών της πόλης του Τσαμαντά.
Οι αποφάσεις αυτές για τα ποσά και τις χρήσεις θα είναι απόλυτες τελικές και δεσμευτικές για όλα τα μέρη  και δεν θα υπόκεινται σε αναθεώρηση από τους Διαχειριστές η οποιαδήποτε παρακαταθήκη των κεφαλαίων αυτού του κληροδοτήματος.
Και μια νόμιμη και επικυρωμένη ένορκος βεβαίωση του γραμματέως της κοινότητας του Τσαμαντά θα επαρκεί για να είναι τέτοιες ψήφοι αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ίδιο σε όλα τα μέρη.

Το συγκεκριμένο κληροδότημα θα είναι γνωστό σαν « Σταύρος Δ. Μπέλλος – Φιλανθρωπικό κληροδότημα». Στο τέλος των είκοσι ετών, αυτό το μερίδιο του αρχικού και προκύπτοντος εισοδήματος θα δοθεί στην πόλη του Τσαμαντά, αμέσως και καθαρό και απαλλαγμένο από Διαχείριση.»