Οι φυσικές ομορφιές της Θεσπρωτίας

Η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» στο φύλλο της 23ης Ιανουαρίου 2005, είχε ειδικό ένθετο περιοδικό, πολυτελούς έκδοσης μάλιστα, αφιερωμένο στις δυνατότητες αγροτουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως είναι φυσικό, σημαντικό κομμάτι αυτού του αφιερώματος, ανήκε στο Νόμο Θεσπρωτίας.
Ετσι στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν εκτενώς και με κολακευτικές αναφορές, για την φυσική τους ομορφιά, οι εξής περιοχές της Θεσπρωτίας:

1) Ο κόλπος της Ηγουμενίτσας ως περιοχή φυσικού κάλλους, που απειλείται όμως από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
2) Οι πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχής Χαραυγής - Αγίας Μαρίνας Φιλιατών που ακολουθούν την ροή του ποταμιού της Λαγκάβιτσας στο ομώνυμο φαράγγι.
3) Η Σκάλα Κεραμίτσας και ο λιθόστρωτος δρόμος που κάποτε συνέδεε τα Γιάννενα με τις ακτές της Θεσπρωτίας.
4) Η παλιά αλλά και η νέα Σαγιάδα (ως προς την αρχιτεκτονική τους πλευρά) και το σημαντικό οικοσύστημα του Δέλτα του ποταμού Καλαμά.
5) Τα στενά του ποταμού Καλαμά, στο φαράγγι που βρίσκεται στην ροή του ποταμιού, ανάμεσα στη Βροσύνα, το Πολύδροσο, την Πλακωτή και τις Πέντε Εκκλησιές.
6) Οι δραστηριότητες του αθλήματος της ιππασίας στο Μεσοβούνι.
7) Η περιοχή του ποταμού Αχέροντα, με επίκεντρο τη ροή του από τα βουνά του ιστορικού Σουλίου, μέχρι τη Γλυκή.
8) Ο σπάνιος υδροβιότοπος της λίμνης Καλοδικίου, με την σημαντική χλωρίδα και πανίδα του.


Στο αφιέρωμα αυτό, εκτός από τις εμπεριστατωμένες και κολακευτικές αναφορές, στην πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής μας, υπάρχουν αναλυτικές και λεπτομερείς χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη (καταλύματα, εστιατόρια, υπαίθριες δραστηριότητες κ.λπ.).

Τα στενά του ποταμού Καλαμά, στο φαράγγι που βρίσκεται στην ροή του ποταμιού, ανάμεσα στη Βροσύνα, το Πολύδροσο, την Πλακωτή και τις Πέντε Εκκλησιές.
Τα στενά του ποταμού Καλαμά

Το αφιέρωμα αυτό έρχεται μετά από μια ανάλογου περιεχομένου τηλεοπτική εκπομπή, που προβλήθηκε πρόσφατα από την ΕΤ-3 να συνεχίσει τις αναφορές στην περιβαλλοντική και λαογραφική πλευρά της Θεσπρωτίας, σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.
Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο από τους φορείς της περιοχής, αφού συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη της περιοχής, σε χώρο τουριστικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο για τις κλασσικές καλοκαιρινές διακοπές (θάλασσα, ήλιος παραλίες κ.ά.) αλλά και για διάφορες εναλλακτικές τουριστικές δράσεις (ορεινός τουρισμός, αγρότουρισμός, ενασχόληση με σπορ, ιστορικές περιηγήσεις, οικολογικός τουρισμός) κάτι που σίγουρα ωφελεί την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αφού αφενός επιμηκύνει το χρόνο της τουριστικής περιόδου, αφετέρου προσθέτει στους θαυμαστές της Θεσπρωτίας, νέες ομάδες πληθυσμού, που ασχολούνται ακριβώς με αυτήν την εναλλακτική του μορφή.

Την άλλη και εξίσου όμορφη πλευρά της Θεσπρωτίας, έρχονται επίσης να αναδείξουν και δραστηριότητες της ΤΕΔΚ όπως αυτή της έκδοσης λευκώματος με τίτλο «Η Θεσπρωτία με το φακό του Σπύρου Μελετζή» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα (αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε μάλιστα στην εφημερίδα «Καθημερινή» στο φύλλο της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου 2005) παρουσία πολλών επώνυμων Θεσπρωτών και πλήθους κόσμου.
Τέτοιες πρωτοβουλίες που συντελούν στην ποιοτική προβολή της περιοχής μας, αξίζουν συγχαρητηρίων και ελπίζουμε να βρουν πολλούς μιμητές.

Ιανουάριος 2005

Πίσω